e-ÖĞRENME  TEKNOLOJİLERİ  VE  MEDYA 

SORU-1: e-öğrenme  bağlamında öğretim teknolojilerini nasıl tanımlarsınız? Bu teknolojilerin tarihini incelediğinizde nasıl bir değişim yada gelişim görüyorsunuz?

Teknoloji, gerçek dünyadaki problemleri çözmek için kullandığımız araç ve makinelerı kapsar. Öğretim teknolojilerinin ise kapsamı daha farklıdır. Öğretim teknolojileri yalnızca araç ve makineleri değil, İnternet ile birlikte donanım, iletişim, yazılım, prosedür ve protokolleri de kapsar. Öğretim teknolojilerinin gelişmesi, kullanılan medyaları iyileştirir. Bu teknolojilerin günümüzde giderek geliştiğini görüyoruz.

SORU-2: Teknoloji hangi durumlarda “Öğretim Teknolojisi” olarak adlandırılır? Teknolojiyi eğitsel yapan özellikler nelerdir?

Teknolojilerin öğretim ortamlarına entegre edilmesi ve zamanla vazgeçilmez hale gelmesi öğretim teknolojisi kavramının alt yapısını oluşturuyor. Teknoloji bir medya olmadan öğrenme gerçekleştiremez. Teknoloji medyalara erişim olanağı sağlar. Bu yönden eğitime destek veren bir yönü vardır.

SORU-3: Bilginin farklı medya türleri ile sunulması neyi değiştirmektedir? Öğrenenlerde nasıl farklı etki oluşturmaktadır?

Farklı medyaların kullanılma sebebi; konunun içeriği ve kazandırılması hedeflenen beceriler ile ilgilidir. Her bireyin öğrenme stili farklıdır. Medyaların daha çok bireye hitap edilmesi için içeriğe uygun seçilmesi oldukça önemlidir.

SORU-4: Farklı iletişim teknolojilerinin ve medyanın özellikleri nelerdir? Bunlar e-öğrenme ortamlarında nasıl kullanılabilir?

Medya farklı türdeki içeriği sunabildiği sürece farklılaşır. Metin, ses ve resim ögelerini ve sunum sürecindeki hareketliliği medyayı farklı kılar. İçeriğin soyut ya da somut ele alınması ne tür simge yada sembol kullanıldığı değişir. E-öğrenme ortamlarında bilişsel, duyuşsal  ya da psikomotor becerilerin gelişimi için içeriğin yüzeysel ya da derin anlatımı için farklı medyalar kullanılmalıdır.

SORU-5: Öğretim açısından internet teknolojilerinin önemi nedir? Eğitimde nasıl bir dönüşüme neden olmuştur?

İnternet teknolojileri sayesinde katılımcılar ile öğretmen sohbet edebilir. İş birliğine dayalı grup çalışmaları, etkileşimli tartışmalar yapılabilir. Katılımcıların sorularına anlık dönüt verilebilir. Dosya ya da verilerin paylaşımı bireysel öğrenmeyi destekleyici niteliktedir.

SORU-6: Belirli bir konu veya öğrenci grubu için hangi iletişim teknolojileri ve medya daha uygundur?

Eğitmen tabanlı medya, bir grup öğrenciyi bilgilendirmek için daha kullanışlı bir türdür. Geleneksel sınıf ortamlarında olduğu gibidir.

SORU-7: Teknoloji ve medya öğrenmedeki kalıcılığı artırmak amacıyla nasıl bir arada kullanılabilir?

İçerik anlatımı için kullanılan e-kitaplar, ses ve videolara daha sonra da erişilebildiği için öğrenci her zaman çalışıp tekrar edebilir. Bu durum da öğrenmedeki kalıcılığı olumlu etkiler. Ayrıca sunularda kullanılan emoji ve ikonlar görsel hafızaya hitap edeceği için daha fazla kalıcılık sağlayabilir.

SORU-8: Farklı medya türleri pedagojik açıdan ne tür farklılıklar göstermektedir?

          E-kitap, sunu gibi materyallerin kullanımı bilginin doğrudan aktarılmasını sağlarken;  görsel öğeler soyut kavramları somutlaştırmada, algılamayı kolaylaştırmada önem taşır. Ayrıca video ve ses kullanılması da göstererek yaptırılması gereken uygulamalarda, örnek olayların incelenmesinde uygun olmaktadır. Bundan dolayı içeriğe göre kullanılacak medya kuşkusuz değişecektir.

SORU-9: Yeni medya ve teknolojilerin eğitsel açıdan yararlı ve sınırlı yönleri nelerdir?

         Günümüzde kullanılan medya ve teknolojiler, geleneksel sınıf ortamının yerini tutamaz. Yüz yüze iletişim daha etkilidir. Olası bir sorunda ya da öğrencilerin sorularında  anında çözüm olanağı vardır. Bunun dışında istenilen zaman da  tekrar tekrar içeriğe ulaşıp çalışabilmek ver her öğrencinin kendi hızında ilerleyebilmesi büyük avantajdır.

SORU-10: Medya ve seçim sürecine ilişkin farklı model önerileri neler olabilir?

         Bates’in Medya Seçim Modeli dijital çağın özellikleri göz önüne alınarak güncellenmiştir. Yeterli bir model olarak gördüğüm için başka bir model önerim henüz yoktur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

UNITY 2D OYUN FİNAL ÖDEVİ